Printers in alle soorten en maten

Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel een printer thuis staan om formulieren of werkstukken uit te printen. Grote kans dat dit een inkjet printer of een laserprinter is. Als je een elektronicaketen inloopt, zal je ook alleen dit soort printers zien staan. Je kunt hierdoor denken dat dit de enige printers zijn die er bestaan, maar wie zich wel eens verdiept heeft in de wereld van de printers, weet dat er nog veel meer printers zijn (waar je thuis niets aan hebt waarschijnlijk).

Dod printer

Een dod printer wordt vooral in omgevingen gebruikt die industrieel zijn. Ze worden gebruikt om op snelle wijze op verpakkingen iets te printen. Deze printers werken heel anders dan de printer die je thuis hebt staan. Deze printers worden ook niet gebruikt om tekst of afbeeldingen op papier te printen, dus dat is ook wel logisch. Een dod printer print eerder tht informtatie, lotnummers, barcodes, logo’s, track&trace informatie, datamatrixcodes en lengte markeringen. Dit wordt ook wel coding and marking genoemd.

3D-printer

Iets heel anders is een 3D-printer. Zo’n printer kan op basis van digitale ‘bouwtekeningen’ driedimensionale voorwerpen maken. De printer doet dit door het voorwerp laag na laag op te bouwen. Een studie uit 2013 toonde aan dat men geld kan besparen door een 3D-printer aan te schaffen. Met een 3D-printer kun je namelijk kleine huishoudelijke producten maken, zoals een trechter of een maatbeker. Deze hoef je dan niet meer te kopen. Je moet echter wel veel trechters maken, voordat je het geld eruit hebt, want een trechter kost misschien een euro, terwijl een 3D-printer honderden euro’s kost. Ook kan een 3D-printer niet álles maken, dus wie nu van plan was een 3D-printer te kopen om een Ferrari te maken, moet ik helaas teleurstellen. Een 3D-printer is helaas nog niet in staat om zulke grote en complexe producten te printen, maar wie weet wat de toekomst brengt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *