Webdesign

Wat is webdesign?

Webdesign is tegenwoordig heel hot. Er zijn talloze bedrijven die dit aanbieden en allemaal zijn ze de beste. Maar wat houdt het allemaal in? Dat zullen wij in dit artikel toelichten.

Wanneer we de term in enge zin hanteren, is webdesign simpelweg het vormgeven van een site. Tegenwoordig is de bredere definitie echter meer in zwang. Het omvat van alles dat met het bouwen van websites te maken heeft. Zoals de structuur. Er wordt dan met name op gelet of de verschillende pagina’s op een heldere manier aan elkaar gelinkt zijn. Daarbij wordt ook het surfgedrag van bezoekers meegenomen. Is alles te vinden op de plek waar zij dit verwachten?

Webdesign aan de achterkant

De hierboven genoemde aspecten vallen onder het front end webdesign. Het is wat je kunt zien wanneer je naar de website gaat en deze gebruikt. Er is echter ook een back end. Daarmee wordt gedoeld op de code die ervoor zorgt dat alles functioneert. Om dit te kunnen maken is enige kennis van een webtaal zoals HTML noodzakelijk. De sleutel tot het maken van mooie sites is de beheersing van beide facetten van het webdesign. Dit opdat het eindresultaat niet alleen grafisch goed in elkaar steekt, maar ook naar behoren functioneert.

Uitbesteden of niet?

Er zijn zoals gezegd veel bedrijven die professioneel webdesign aanbieden. Dit heeft enkele voordelen:

  • Ze hebben veel ervaring.
  • Ze hebben de technische kennis in huis.
  • In sommige gevallen kun je gelijk ook voor zoekmachine optimalisatie aankloppen.

Het kan echter ook heel leuk zijn om zelf aan de slag te gaan. Goed webdesign kost veel tijd, maar als je het leuk vindt om te prutsen is het zeker geen slecht idee om het in eigen hand te houden. Dan bespaar je geld en leer je er van.